Pagina's

zaterdag 28 augustus 2010

D.I.Y. Mini-cadeautasje

Hi iedereen!

Vandaag een Do It Yourself waarbij ik laat zien hoe je een mini-cadeautasje kunt maken.
Hopelijk vinden jullie het leuk!
Benodigdheden:
- Scrabboekpapier (je kunt ook 'gewoon' papier (A4) gebruiken, maar dan moet je even kijken of de maten die ik gebruikt heb kloppen, want scrabboekpapier is namelijk wat vierkanter).
- Koord of lint
- Karton

Ook erg handig:
- Schaar
- Snij mat
- Lijm
- Pen of potlood
- Stanley mesje
- Liniaal of Geo-driehoek
- Gaatjestang, perforator kan ook, maar gaat iets moeilijker. Je kunt anders ook gaatjes maken met een pen.

(Sorry, voor dat er rechts bovenin een kruis staat, maar dat heb je dus niet nodig.)
 Stap 1:
Voor een mini-tasje heb je 1/4 deel van 1 vel scrabboekpapier nodig. Het beste kun je daarvoor het papier eerst horizontaal door midden knippen/ snijden/ vouwen-scheuren en daarna nog een keer verticaal.

Als je dat hebt gedaan kun je beginnen. Teken aan een kant van het papier een randje van 1 cm. Vouw het daarna dubbel of ga er zachtjes met een stanley mesje over en vouw het daarna dubbel voor een mooiere en nettere vouw. Het handigste is om eerste even je liniaal of geo-driehoek langs de lijn te leggen en er daarna pas met je stanley mesje langs te gaan.


(A = 1 cm)

Stap 2:
Vouw daarna het papier dubbel tot de lijn (A) die je net hebt getekend. Je kunt even met je nagel over de vouw gaan voor een mooiere en nettere vouw.


Stap 3:
Teken nu naast de eerste lijn (A), een lijn van 1,5 cm (B). Doe hetzelfde aan beide kanten van de vouw in het midden (dus aan een kant van de vouw ook een lijn van 1,5 cm breed (C) en aan de andere kant van de vouw ook een lijn van 1,5 cm breed (D)). Doe hetzelfde ook weer aan de andere kant van het papier (een lijn van 1,5 cm breed (E)). Over alle getekenden lijnen kun je nu het beste zachtjes met je stanley mesje overheen gaan, voor een mooiere en nettere lijn. Het handigste is om eerst even je liniaal of geo-driehoek lang de lijn te leggen en er daarna pas met je stanley mesje langs te gaan.

(A = 1 cm, B = 1,5 cm, C = 1,5 cm, D = 1,5 cm, E = 1,5 cm)
Stap 4:
Teken nu een lijn ter hoogte van 2,5 cm vanaf de onderkant. Je kunt het beste eerst een streepje te zetten ter hoogte van 2,5 cm bij de rechterkant en de linkerkant. Nu kun je je liniaal of geo-driehoek van het streepje van de rechterkant tot het streepje aan de linkerkant leggen en zo een rechte lijn tekenen.
Ook over deze lijn ga je weer zachtjes met je stanley mesje overheen en vouw je hem even dubbel en weer terug.
(P en Q zijn beide 2,5 cm hoog. Voor de maten van A, B, C, D en E, kun je bij de vorige afbeelding kijken.)
Stap 5:
Vouw het buitenste lijntje van de linkerkant naar binnen. Teken daarna van punt R tot punt F een lijntje. Doe hetzelfde tussen punt R en G, punt S en H, punt S en I, punt T en J, punt T en K, punt U en L en punt U en M. Voor de maten en punten kun je het beste even op onderstaande afbeelding kijken.

(F = 1,5 cm, G = 1 cm, H = 1 cm, I = 1,5 cm, J = 1,5 cm, K = 1 cm, L = 1 cm, M = 1,5 cm)
Stap 6:
Knip nu de driehoekjes uit (op de lijntjes!).


Stap 7:
Vouw lijntje A of vanaf de linkerkant lijntje 1 dubbel en smeer er wat lijm op.


Stap 8:
Vouw de middenlijn ook dubbel. Als het goed is passen lijn A en het stuk vanaf het midden dan precies op elkaar.


Stap 9:
Waarschijnlijk vind je het doosje nu een beetje aan de hoge kant. Als je dat vind, kun je er een stuk(je) vanaf snijden of knippen. Dat moet je dan wel doen vanaf de bovenkant natuurlijk!Stap 10:
Vouw nu het doosje in elkaar. Maar laat de 2 grootste onderflappen 'open'.
Smeer op het met zwart gemarkeerde gedeelte wat lijm (zie afbeelding hieronder).


En plak de flap dicht op de andere flap.Stap 11:
Maak nu aan beide zijdes van het doosje 2 gaatjes met de gaatjestang, perforator of een pen/ potlood.


Stap 12:
Voor extra stevigheid kun je een stukje extra karton in de bodem doen. Om te weten welke maten de bodem van jouw doosje heeft, kun je het best even de onderkant opmeten.
Mijn bodem van het doosje was 3 bij 4 cm, dus heb ik het met die maten gedaan.

(N = 3 cm, O = 4 cm)

Stap 13:
Nu heb je 2 stukjes koord (of lint) van elk 13,5 cm nodig (tenminste als je de hengsels net zo lang als bij mijn doosje wilt maken).
Je kunt het beste eerst aan het ene uiteinde een knoopje maken, en dan  het koord/ lint door het gaatje schuiven. Schuif ook de andere kant van het koordje/ lintje door het andere gaatje en maak dan pas een knoopje (dus tweede knoopje pas maken als het stukje koord/ lint door het gaatje zit).
Doe dit ook met het tweede stukje koord/ lint aan de andere kant van het doosje.


En ... toen was je klaar!
Als het goed is komt je doosje er dan ongeveer zo uit te zien:


Héél veel succes!
Als je iets niet snapt, kun je hieronder een reactie achterlaten. Ik zal dan proberen om zo snel mogelijk antwoord te geven.

Ik hoop dat jullie dit leuk vinden. Het was namelijk erg veel werk om dit bericht te maken (foto's, tekst enz.), dus ik hoop dat jullie dit leuk vinden!

Xxx,
Lisanne

(PS: Als je de foto's te klein vind, kun je er even op klikken, dan krijg je ze groter te zien. ;))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten